Een kijkoperatie bij knieartrose doet meer kwaad dan goed

Home / Algemeen / Een kijkoperatie bij knieartrose doet meer kwaad dan goed
In Algemeen
Een knie bestaat uit twee botstukken waarvan de uiteinden bekleed zijn met kraakbeen. Bij het ouder worden gaat dat kraakbeen wat onregelmatigheden vertonen door slijtage. Dergelijke slijtage is te zien bij een kwart van alle mensen ouder dan 50 jaar. Het zijn beginnende tekens van knieartrose. De belangrijkste symptomen van knieartrose zijn pijn en bewegingsbeperking. De pijn komt en gaat en een genezende behandeling bestaat niet. Blijven bewegen is het belangrijkste advies, naast overgewicht vermijden en bij hoge nood pijnstillers innemen.
Heel vaak worden kijkbuisoperaties (artroscopies) voorgesteld waarbij de knieholte gespoeld wordt en losse of gescheurde stukjes (bijvoorbeeld van de meniscus) verwijderd worden. In de Verenigde Staten wordt deze procedure bijvoorbeeld jaarlijks meer dan 2 miljoen keer uitgevoerd.

Canadese en Australische wetenschappers hebben alle relevante studies hierover geanalyseerd en ze hebben de bevindingen uitgebreid besproken met patiëntenpanels (bestaande uit mensen met knieartrose) in functie van pijn, dagelijks functioneren en kwaliteit van leven. De conclusie luidt dat dergelijke kijkbuisoperaties van de knie bij knieartrose absoluut vermeden moeten worden, ook al is er sprake van een gescheurde meniscus, van blokkages of ‘klikken’ van de knie.

Eigenlijk is het al lang bekend dat een kijkoperatie/artroscopie in geval van knieartrose geen effect heeft: zo staat het ook in de internationale richtlijnen, maar die worden niet altijd opgevolgd.

Een kijkoperatie/artroscopie is mogelijk wel nuttig in andere gevallen. Als de knie volledig blokkeert en niet meer kan strekken bijvoorbeeld, of bij sommige sportletsels.

Volledig artikel klik hier.

Bron: http://www.hbvl.be/cnt/dmf20170516_02884001/een-artroscopie-bij-knieartrose-doet-meer-kwaad-dan-goed

Recommended Posts