Voorbereiding op operatie met Virtual Reality

Home / Algemeen / Voorbereiding op operatie met Virtual Reality
In Algemeen

Erasmus MC-Sophia start project met Virtual Reality om kinderen minder angstig te maken voor operatie

Een goede voorbereiding helpt kinderen minder bang te zijn voor een operatie. Het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis start een project waarin Virtual Reality wordt gebruikt om de kinderen zo goed mogelijk voor te bereiden. Het onderzoek start in maart. Op 15 maart wordt de start gevierd in het Sophia.

Jaarlijks ondergaan ongeveer 6.000 kinderen een operatie onder algehele narcose in het Sophia Kinderziekenhuis. Circa 70% van de kinderen is, begrijpelijk, angstig voor de ingreep. Ook voor de ouders is dat stressvol. Angstige kinderen zijn vaker onrustig, huilen meer en werken minder goed mee na de operatie dan kinderen die minder bang zijn. Meer angst leidt ook tot meer pijn na de operatie en tot mogelijk meer pijnstillers dan nodig. Daarnaast herstellen angstige kinderen minder snel van de operatie dan niet-angstige kinderen.

Onderzoekers van het Erasmus MC willen Virtual Reality (VR) inzetten om kinderen gewend te laten raken aan ruimtes van het operatiecomplex (wachtkamer, operatiekamer en uitslaapkamer) en de anesthesieprocedure. In de VR-bril ziet het kind dan de ruimtes waar het komt. Ook leggen een virtuele verpleegkundige en een virtuele anesthesioloog uit wat er gaat gebeuren. De VR omgeving is realistisch, interactief en kindvriendelijk. Het kind kan zelf, op eigen tempo, de verschillende kamers bekijken en dingen ontdekken. Hiermee verwachten de onderzoekers dat kinderen meer ontspannen de operatie ingaan.

Op 15 maart vindt de kick off van dit project plaats in het Erasmus MC – Sophia Kinderziekenhuis. ’s Ochtends wordt op kleine schaal een demonstratie van de VR gegeven. Vanaf 15.00 uur zal Jamai Loman, zanger en presentator, de VR demonstreren en een paar liedjes zingen. Tevens is er een LEGO® bouwwedstrijd voor de kinderen met als thema VR.

Het VR-project is een nauwe samenwerking tussen verschillende afdelingen binnen het Sophia kinderziekenhuis: Kinder- en Jeugdpsychiatrie/-Psychologie, unit Psychosociale Zorg, Kinderanesthesiologie,  Kaak- en aangezichtschirurgie, Tandheelkunde en Kinder Keel- Neus- en Oorheelkunde (KNO) en samenwerkingspartner stichting Kind en ZIekenhuis. De stichting Coolsingel en Zilveren Kruis financieren het project.

Erasmus MC is het grootste Universitair Medisch Centrum van Nederland. Het zet zich in voor een gezonde bevolking. Bijna 13.000 medewerkers spannen zich dagelijks in voor excellente zorg door internationaal baanbrekend onderzoek en onderwijs. Zij vergroten de kennis over ziekte en gezondheid en verbinden de nieuwste wetenschappelijke inzichten met praktisch én preventief handelen, zodat patiënten hier optimaal van profiteren en gezonde mensen gezond kunnen blijven. Zichtbaar beter zijn en voorop blijven lopen op het gebied van complexe, innovatieve en acute zorg door samenwerking met anderen, zijn belangrijke ambities van het Erasmus MC.
Recommended Posts