Sporters moeten langer herstellen na kruisbandoperatie

Home / Algemeen / Sporters moeten langer herstellen na kruisbandoperatie
In Algemeen

Sporters moeten na een kruisbandoperatie langer herstellen. Dat blijkt uit onderzoek van orthopedisch chirurg en kniespecialist Rob Janssen van het Máxima Medisch Centrum onder 67 kruisbandpatiënten. De genezing duurt namelijk langer dan de zes maanden rust die sporters vaak aanhouden. Janssen promoveert donderdag.

Jaarlijks voeren chirurgen in Nederland naar schatting achtduizend kruisbandreconstructies uit, waarbij een pees elders uit het lichaam wordt getransplanteerd en ingebracht als vervangende voorste kruisband. Om een herhaling van de blessure te voorkomen volgt een revalidatieperiode met weinig belasting. De kruisbanden dienen onder meer om te grote draaibewegingen van de knie te beperken. Ze scheuren het vaakst bij sporten als voetbal, squash, skiën en hockey.

Janssen onderzocht weefselmonsters uit de knieën van de geopereerde proefpersonen die zich op verschillende momenten in de revalidatie bevonden. Daarbij keek hij naar de aanwezigheid van myofibroblasten, een type cel dat niet in gezonde pezen voorkomt en een teken is van het herstelproces. ‘Zolang die er zijn, is het herstel nog niet voltooid,’ aldus Janssen.

Hij ontdekte dat die cellen na een tot twee jaar nog aanwezig zijn, terwijl veel sporters al na een half jaar weer actief zijn.

Mede dankzij deze nieuwe inzichten heeft het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) in 2014 het advies bijgesteld. Het KNGF ging uit van een herstelproces van een half jaar tot een jaar. ‘Nu wordt er 9 tot 12 maanden aangehouden alvorens weer onbeperkt te gaan sporten’, vertelt Janssen. ‘De kans dat de kruisband opnieuw scheurt is dan veel kleiner.’

Recommended Posts