Ontwennen van de beademing RadboudUMC

Home / Algemeen / Ontwennen van de beademing RadboudUMC
In Algemeen

Het Radboudumc heeft sinds kort een expertise centrum voor Intensive Care (IC) patiënten die moeilijk ontwennen van de beademing. In het ontwencentrum beademing wordt met behulp van de nieuwste technologie de longfunctie, ademspierfunctie en hartfunctie van patiënten gemeten om zo de oorzaak van moeilijke ontwenning te achterhalen. Dit leidt tot een behandelingsaanpak die een sneller herstel van de patiënt en aantoonbaar lagere zorgkosten oplevert. De aanpak van het Radboudumc is uniek in Nederland.

In Nederland verblijven patiënten op een IC afdeling zolang zij kunstmatig beademd worden. Voor een belangrijk deel van deze patiënten geldt dat zij sneller herstellen wanneer zij eerder succesvol kunnen ontwennen van de beademingsmachine. In het ontwencentrum wordt met speciale zorg in kaart gebracht of patiënten van de beademing kunnen en op welke manier. De totale behandeling duurt maximaal dertig dagen.

Specialistisch team
In het nieuwe centrum werkt een gespecialiseerd team van verpleegkundigen, intensivisten en fysiotherapeuten nauw met elkaar samen. Met behulp van de nieuwste technologie worden in korte tijd onder andere longfunctie, ademspierfunctie en hartfunctie bepaald.

Lagere kosten
De kosten voor opname in dit centrum zijn bijna duizend euro per dag lager dan voor een reguliere IC afdeling, wat bijdraagt aan een duurzame ontwikkeling van de gezondheidszorg. Het ontwencentrum is mede mogelijk door een samenwerkingsverband van het Radboudumc met zorgverzekeraar VGZ. Deze samenwerking is onderdeel van een breder initiatief onder de noemer Betaalbaar beter.

Uniek in Nederland
Het Radboudumc is in Nederland het enige ziekenhuis met een speciaal IC ontwencentrum beademing en biedt deze zorg voor IC patiënten uit heel Nederland.

Lees het hele artikel: http://nieuws.radboudumc.nl/ic-patienten-sneller-van-beademing-af/

Bron: http://nieuws.radboudumc.nl/ic-patienten-sneller-van-beademing-af/

 

Recent Posts