Snelle muziek vermindert kans op loopblessures

Home / Algemeen / Snelle muziek vermindert kans op loopblessures
In Algemeen

Het tempo van muziek heeft invloed op het aantal stappen dat sporters zetten bij het lopen. Een conclusie die relevant kan zijn voor looptraining en blessurepreventie, zeggen onderzoekers van de UGent.

Het onderzoeksteam nodigde een groep recreatieve lopers uit in de Gentse Topsporthal, om op muziek te lopen die ze op voorhand zelf mochten kiezen en motiverend om te lopen vonden. De proefpersonen liepen telkens 4 ronden van 200 meter, 11 keer na elkaar.
 

Experiment: Tijdens de eerste ronde werd het looptempo gemeten. Bij de volgende ronde werd de muziek aangepast aan het looptempo van de proefpersonen. Tijdens de laatste twee rondes speelde er muziek die net iets sneller of trager klonk dan voorheen, zonder dat de aanpassingen hoorbaar waren.

Uit de studie bleek dat onhoorbare shifts in het tempo van de muziek de pasfrequentie van de lopers significant beïnvloedden. Een vertraagd tempo resulteerde in een lagere pasfrequentie, terwijl een verhoogd tempo tot een groter aantal stappen per minuut leidde. Bij het horen van een sneller tempo, zetten de proefpersonen ongeveer één procent meer stappen per minuut.

Het tempo van muziek heeft volgens de onderzoekers dus een onmiskenbare invloed op het aantal stappen dat we zetten tijdens het lopen, ook al zijn we ons er misschien niet van bewust.

Eerdere studies toonden al aan dat muziek een motiverend effect kan hebben op sportprestaties en dat een hogere pasfrequentie blessurepreventief kan werken.

De resultaten van het onderzoek verschenen in Sports Medicine.

Recent Posts